Man kan stadig leve af at klippe hinandens hår

Artiklen indeholder reklamelinks

Man-kan-stadig-leve-af-at-klippe-hinandens-hårI en finansiel recession – som den, vi nu på fjerde år oplever også i Danmark – er det ofte servicefagene der tager det første og det største hug. Servicefagene bliver af de med få likvide midler anset som en unødvendig luksus og sparet væk. Men ikke alle tager bare imod recessionen uden at kæmpe – dette er Hammel-frisøren Hairtrends et godt eksempel på.

Hairtrends, en frisør lokaliseret i østjyske Hammel, har overlevet recessionen med bravur og tager stadig flere kunder ind. Indehaver Mette Jakobsen forklarer:

“Vi klipper ikke bare hår, men vi rådgiver og skaber et hul i en travl hverdag. Jeg er stolt over de resultater vi har opnået de seneste år selvom vi ikke har haft medvind hele vejen.”

Frisørbranchen har klaret sig trods krise uden at få hjælp fra regeringen. En sådan hjælp kan et andet servicefag, håndværkerne, nemlig prale af. I 2012 blev der indsat et håndværkerfradrag for 15.000 kroner per person per husstand for bl.a. forfaldent arbejde og energirenoverende arbejde, hvilket betød øget interesse for håndværkere over hele landet. Et lignende håndværkerfradrag behandles lige nu Folketinget, men forventes indsat for såvel 2013 som 2014.

Nytænkning redder servicefagene

Mange servicefag, såsom netop frisører, har været nødt til at tænke i nye baner for fortsat at holde på kunderne. De nye baner handler overordnet set om at levere mere end kunderne forventer. De er ikke i dag nok “blot” at levere en klipning – kunderne forventer en samtale, rådgivning til efterfølgende køb af produkter og hårstil og i det hele taget en god oplevelse ved frisørerne. Servicefag som frisører sælger nu ikke længere blot en ydelse i form af kortere hår, men nærmere en oplevelse; en følelse.

Netop dette er med til at fastholde kunderne selv i svære tider. Der er mange eksempler på danske virksomheder indenfor servicefagene, der med nytænkning har været i stand til at holde skruen over vande selv mange år inde i recessionen

Andre eksempler er bl.a. håndværkere, der skaber samarbejder med indretningsarkitekter for at give et fuldendt byggeprojekt og rengøringspersonale, der arbejder i weekenden i stedet for hverdagene, hvor ingen er på arbejde.

Mette Jakobsen fra Hairtrends i Hammel tør ikke komme med et bud på, hvornår den nuværende recession er ovre – men hun regner med at det kommer til at påvirke interessen i at gå til frisør positivt.

Håndværkerfradrag kan ikke redde alt

Det føromtalte håndværkerfradrag er blevet rost for at holde gang i beskæftigelsen. Det er dog også blevet kritiseret for alene at holde gang i beskæftigelsen i en meget snæver branche. Der har været tale om fra flere politikere at udvide håndværkerfradraget til også at inkludere andre servicefag som fx frisører, hvilket villekomme Hairtrends til gode, men der er endnu til gode at komme noget konkret på bordet.

De nye og kreative tanker med fokus på at levere en større ydelse er derfor stadig nødvendigt – og med det i bagagen er det stadig muligt at klare sig godt ved at klippe hår for Hr. og Fru Danmark!