godt lys paa arbejdspladsen

Så vigtig er god belysning på arbejdspladsen

Artiklen indeholder reklamelinks

godt lys paa arbejdspladsenTrivsel og velvære er essentielt for os mennesker, og det gælder selvfølgelig både derhjemme og på arbejdspladsen. Der er mange forskellige ting, der spiller ind på vores velvære. De steder, hvor vi opholder os mest i løbet af dagen, er miljøet allervigtigst. En ting, som ofte undervurderes er belysningen.

I artiklen her sætter vi fokus på den betydning indendørslamper har for godt arbejdsmiljø, effektivitet og produktivitet i hverdagen.

Kender din arbejdsgiver lovgivningen for lys?

Effektivitet og produktivitet er nøglen til øget omsætning i alle virksomheder – på nogle arbejdspladser bliver betydningen af arbejdsmiljøet undervurderet. Ansattes psykiske og fysiske velvære bliver påvirket drastisk, hvis de arbejder i dårlig belysning hver dag. Er miljøet ikke i orden på kontoret, vil de påvirkede opleve symptomer som hovedpine og træthed, hvilket hæmmer produktiviteten.

Der findes en række lovgivninger på områder, og arbejdspladser vil af og til opleve at blive besøgt af repræsentanter for arbejdsmiljøstyrelsen, som ser til, at forholdene, som de ansatte arbejder under, er i orden.

Vidste du for eksempel, at der som hovedregel skal være dagslys i alle lokaler, der bliver brugt som kontor? Det betyder, at alle lokaler, hvor folk sidder og arbejder til dagligt skal have mindst et vindue. Er lyset fra vinduet ikke tilstrækkeligt, skal man supplere med god elektrisk belysning.

Sygdom som følge af ringe belysning

mangel paa lys kan give sygdomDet bedste arbejdslys er dagslys, men det er ikke altid nok – især ikke i vintermånederne, eller for de, som arbejder i aften- og nattetimerne. Kunstig belysning er derfor i stort set alle tilfælde et nødvendigt supplement til det naturlige lys fra solen.

For mennesker, der til dagligt arbejder i et stillesiddende job på kontor, er risikoen for sygdomme som følge af for lidt sol og D-vitamin-mangel betydeligt øget set i forhold til faggrupper, der arbejder en stor del udenfor.

Den manglende belysning kan komme til udtryk i forskellige symptomer og problemer som fx anspændthed, irriterede og trætte øjne, samt hovedpine. Derfor skal alle arbejdspladser sørge for, at der er en god belysning, og her er arbejdsmiljøstyrelsens anvisninger gode at følge.

Gode råd til valg af belysning

De fleste kontorer er udstyret med almen lys fra lysstofrør i loftet og punktbelysning på skrivebordene. Der er dog flere undersøgelser der viser, at punktbelysning er bedst for mennesket.

Arbejdsmiljøstyrelsen giver følgende gode råd om lysforhold på arbejdspladsen:

  • Det anbefales, at man placerer arbejdsborde så tæt på vinduer, som det er muligt. På den måde udnytter man dagslyset så godt, som man kan.
  • Flyt evt. din computerskærm væk fra vinduet, hvis sollyset rammer den og skaber generende reflekser og blænding.
  • En bordlampe bør placeres således, at lyset kommer ind fra siden under øjenhøjde, på den måde undgås spejlinger i overflader.
  • For at lyskilder giver en optimal belysning, skal de rengøres og vedligeholdes.
  • En fleksibel arbejdslampe er bedst, så den kan indstilles efter behov.
  • Almen- og punktbelysning skal være flimmerfri.
  • Vælg energibesparende lyskilder for at undgå generende varmeudledning.

Disse og mange flere gode råd fra erhvervsstyrelsen er gode at have med sig, når man som arbejdsgiver skal vælge de rette lamper til kontoret. At vælge hensigtsmæssig belysning kan være en medvirkende faktor til at øge produktiviteten og begrænse sygdom.

Dagens aktier

Vejret

Aarhus
Few Clouds
2
7º - -1º
93%
1.87 km/h
6.84
1.69
man
9.3
0.56
tirs
9.65
2.15
ons