Smertestillende kan have alvorlige konsekvenser

Smertestillende håndkøbsmedicin kan have alvorlige bivirkninger

Artiklen indeholder reklamelinks

Smertestillende kan have alvorlige konsekvenserFor flere og flere danskere er smertestillende medicin blevet hverdagens lille hjælper, der bidrager til, at man kan præstere. For nogle er det også blevet en så stor nødvendighed, at der skal smertestillende til for, at de kan komme igennem hverdagen.

En stor del af smertestillende medicin fås i håndkøb på både fysiske- og online apoteker rundt om i landet, og derfor tror mange forbrugere ikke på, at bivirkningerne kan være så alvorlige, som de reelt set er.

Særligt Ibuprofen kan være farligt, hvis det bruges som almindeligt smertestillende håndkøbsmedicin, og især for mennesker der i forvejen har hjerteproblemer. Der er altså forskel på de mange præparater inden for smertelindrende medicin, og det er vigtigt at vælge den rette. Særligt hvis man i forvejen indtager anden medicin.

Vælg med omtanke

Vælg dine smertestillere med omhuNogle smertestillende præparater har flere og mere alvorlige bivirkninger end andre, og det er derfor vigtigt, at man vælger sine smertestillende piller med omhu.

Det gælder særligt præparater som ibuprofen og ipren og særligt de mennesker, som har eller førhen har haft hjertekarsygdomme.

Det er det virksomme stof i disse nævne præparater, der er skyld i bivirkninger. De øger nemlig risikoen for blodpropper både hos raske forbrugere og hos dem, der tidligere har haft blodpropper.

Nogle mennesker har nemlig større risiko end andre for at tilegne sig hjertekarsygdomme, da det ofte hænger sammen med blandt andet rygning og overvægt. Derudover kan det også være genetisk betinget.

Det virksomme stof ibuprofen øger desuden risikoen for hjertesvigt og vand i lungerne. Hvis man i forvejen indtager medicin, kan det virksomme stof tilmed mindske effekten af den anden type medicin, og altså også give bivirkninger den vej.

Gå til lægen

Gå til lægen hvis du er i tvivlNår man vælge smertestillende præparat er det altså vigtigt at tage sin sygdomshistorie i betragtning, da det altså på ingen måde er ligegyldigt, hvilket præparat man benytter sig af.

Man bør derfor opsøge sin læge, hvis man indtage anden medicin. På den måde sikrer man sig nemlig, at man ikke benytter sig af de smertestillende præparater, der mindsker virkningen af den anden medicin samtidig med, at man ikke udsætter sig selv og sin krop for de eventuelle bivirkninger.

Mennesker der indtager blodfortyndende medicin som følger af for eksempel en blodprop eller forhøjet blodtryk, har tre gange større risiko for at få blødninger i maven, tarmen og hjernen hvis de indtager ibuprofen.

Ibuprofen benyttes fordi det netop har en lindrende effekt på smerter, og præparatet kan derfor i nogle situationer være brugbart, fordi det er den bedste løsning.

Bivirkninger kommer altså, hvis man har en sygdomshistorie med hjertekarsygdomme, hvis man overmedicinerer sig selv, og hvis man generelt ikke følger lægens anvisning.

Ibuprofen kan købes i håndkøb, men det gør det ikke mindre vigtigt at konsultere med sin praktiserende læge inden brug. Hvis lægen har godkendt brug af præparatet, og man tilmed følger lægens anvisning udsættes man som patient for en lille risiko for bivirkninger.

Selvom smertestillende præparater fås i håndkøb i både supermarkeder og på apoteker, er det altså ikke ufarligt, og man bør derfor ikke indtage for høje dosis uden at have været i kontakt med sin læge.

Dagens aktier

Vejret

Aarhus
Moderate Rain
19
21º - 13º
89%
2.46 km/h
20.39
12.27
tirs
20.86
12.3
ons
20.89
11.44
tors