oliefyr

Udskiftning af oliefyr – nye skærpede regler og alternative opvarmningsløsninger

Artiklen indeholder reklamelinks

Skal du have udskiftet dit oliefyr, bør du være opmærksom på reglerne for udfasning af oliefyret og overveje mere miljøvenlige alternativer. Læs mere her.

En undersøgelse fra Danmarks statistik viser, at der i 2018 var 235.000 boliger og fritidshuse, der blev opvarmet med oliefyr. Men når oliefyret har udtjent sit formål, og det er blevet tid til at udskifte det, er det en god idé at være ekstra opmærksom på de skærpede regler, der er for oliefyr samt overveje alternative varmeløsninger.

Herunder kan du læse mere om de skærpede regler vedrørende oliefyr og blive klogere på, hvilke miljøvenlige alternativer til oliefyret, der findes. Skal du udskifte dit oliefyr, er det desuden en god idé at kontakte en professionel VVS i Randers, der kan hjælpe dig med at udskifte det gamle oliefyr og desuden give dig råd og vejledning i forbindelse med valg af opvarmningsløsning til din bolig.

Udfasning af oliefyret – det siger reglerne

Det er regeringens mål, at oliefyret skal være udfaset om 10 år. Det vil sige, at oliefyret ikke længere skal være en mulig opvarmningsløsning i 2030. Det skyldes, at oliefyret bruger olie til opvarmning, som er et fossilt brændstof, der udleder en masse CO2, når det afbrændes, hvilket er skadeligt for miljøet. For at skåne miljøet for CO2-udledning har regeringen dermed sat en målsætning om, at oliefyret skal være udfaset i 2030. Det betyder også, at der er en række regler, som man skal være opmærksom på, hvis man benytter et oliefyr som opvarmningsløsning.

I januar 2013 blev det forbudt at installere oliefyr eller gasfyr i nybyggerier. Derudover blev det i 2016 gjort ulovligt at installere nyt oliefyr i huset eller udskifte det gamle oliefyr med et nyt, hvis der er mulighed for at få naturgas eller fjernvarme og dermed tilslutte huset til naturgasværket eller fjernvarmeværket.

Udover at oliefyr er skadeligt for miljøet, er det også en dyr opvarmningsform. Det skyldes, at det er dyrt at opvarme med olie samt at nyttevirkningen er dårlig – særligt, hvis du har et oliefyr af en ældre dato. Derudover kræver et oliefyr også mere vedligeholdelse end nogle af de mere miljøvenlige opvarmningsløsninger der findes, hvorfor der altså kan være god grund til at udskifte oliefyret, hvis man har sådan et.

udskiftning-af-oliefyr

Udskiftning af oliefyr

Hvis du har et gammelt oliefyr, som du gerne vil have udskiftet til et nyt, kan det med de skærpede regler for oliefyr være problematisk, hvis du har mulighed for at få fjernvarme eller naturgas. Det er dog stadigvæk tilladt at få installeret et nyt oliefyr i huset, hvis du bor udenfor områder med naturgas og fjernvarme. Dette kræver dog, at oliefyret lever op til kravene i bygningsreglementet.

Har du mulighed for at få fjernvarme eller naturgas kan en af disse varmeløsninger være en mulighed. Med fjernvarme sparer du 30-40% på varmeregningen sammenlignet med et oliefyr, hvor du med naturgas sparer 20-40% på varmeregningen og samtidig udleder omkring 15% mindre CO2 end ved at opvarme med et oliefyr.

Der kan dog være flere gode grunde til at investere i en mere miljøvenlig opvarmningsform til din bolig end oliefyr, naturgas eller fjernvarme. Hvis du derfor skal have udskiftet dit oliefyr, kan du overveje de mange andre alternative muligheder til opvarmning, der findes.

Miljøvenlige alternative muligheder til oliefyr

Udover naturgas og fjernvarme findes der også andre alternativer til opvarmning, som er mere miljøvenlige.
Disse er:

  • Luft-til-vand varmepumpe
  • Jordvarme
  • Træpillefyr
  • Solvarmeanlæg

Med et solvarmeanlæg kan du spare 30% på regningen for varmt vand. Derudover kan solvarme kombineres med andre varmeløsninger. Ved at vælge enten en luft-til-vand varmepumpe, et træpillefyr eller jordvarme sparer du derimod helt op til 50% på varmeregningen sammenlignet med et oliefyr. Derudover udleder jordvarme og luft-til-vand varmepumpe 50% mindre CO2 end et oliefyr.

Disse varmeløsninger er både billigere og mere miljøvenlige end et oliefyr, og du kan endda få energitilskud, hvis du vælger at udskifte dit oliefyr med en mere miljøvenlig opvarmningsløsning. Det kan derfor i de fleste husstandes tilfælde godt betale sig at få en mere miljøvenlig opvarmningsform, selvom den kan være dyr at investere i.

Dagens aktier

Vejret

Aarhus
Moderate Rain
5
6º - 5º
91%
6.25 km/h
6.02
4.68
søn
4.23
2.73
man
3.27
0.93
tirs