Vejlegaarden er gået konkurs – falliterklæring?

Artiklen indeholder reklamelinks

Restaurant Vejlegaarden, der beliggende i Vejle i mange år har solgt flæsk, kartofler, persillesovs og lignende dansk mad, er nu efter snart et års indædt kamp med 3F gået konkurs. Nogle mener det er en sejr for den danske model, mens andre ser det som en falliterklæring for samme.

Amin Skov, ejeren af Restaurant Vejlegaarden, var på alles tunge det meste af 2012. Vejlegaarden havde skrevet under på en overenskomst med den gule fagforening Kristelig Fagforening, hvilket førte til strejker og blokalder fra den konkurrerende fagforening 3F. Hele landet blev splittet op og politikerne gjorde Vejlegaarden til en mærkesag.

Restauranten gik dog konkurs per 4. marts 2013, hvilket en brandskade – som Amin Skov er sigtet for selv at have anstiftet – også har en vis medskyld i. Fordi at politiet efterforsker sagen er forsikringspengene endnu ikke udbetalt, og det kombineret med den lange periode i kamp med 3F, hvilket har tæret restaurantens og ejerens ressourcer, gjorde, at driften ikke kunne fortsætte. En iværksætter har ramt bunden og er gået konkurs.

Den danske model trues?

Den ”danske model” er kendt verden over. Det er denne der betyder, at man som arbejdsgiver relativt nemt kan både hyre og fyre arbejdskraft (med mindre, der er tale om en offentlig arbejdsgiver). I modsætning til den danske model står bl.a. Frankrig og Tyskland, hvor det at skille sig af med en medarbejder hurtigt kan blive meget dyrt og koste op til flere års løn.

For iværksættere betyder den danske model at de kan hyre arbejdskraft uden at frygte for at gå nedenom og hjem, hvis de skulle stå og ikke have brug for arbejdskraften på et senere tidspunkt. Disse gode iværksætter-betingelser er Danmark rost for verden over.

Den danske model indebærer dog også en ret til både at stå indenfor og udenfor en fagforening. Det er netop dette aspekt, man kan argumentere for er blevet truet som en konsekvens af hele sagen om Vejlegaarden.

Restaurant Vejlegaarden valgte at skrive under på en overenskomst med en af de gule fagforeninger, hvilke er karakteriserede ved at være generelle – alle medlemmer er i samme fagforening og ikke i branchespecifikke grene – og ikke at forhandle overenskomster med arbejdsgiverne selv. Denne ret til selv at vælge har Vejlegaarden altid haft. Det frie fagforeningsvalg er en grundsten i den danske model.

Dette valg endte dog med at koste Vejlegaarden dyrt. 3F arrangerede strejker, skræmte gæster væk fra restauranten med blokader og pressemateriale grænsende til løgn, ved at forhindre Vejlegaarden i at indrykke annoncer i den lokale avis, ved at forhindre restauranten i at modtage varer fra normale grossister og tilmed ved at forhindre dem i at få hentet skrald – det sidste viste sig tilmed at være ulovligt da sagen blev prøvet i retten.

Mafia-metoder

3F er under konflikten mod Vejlegaarden blevet beskyldt for at benytte sig af mafiametoder. Dette skulle være som følge af deres håndtering af sagen, hvorefter de har forhindret Vejlegaarden i at udøve virksomhed fordi de benyttede en konkurrerende virksomhed.

Noget, der trækker paralleller til mafia-tidens Sicilien, hvor man fik smadret vinduer og brændt biler af, hvis man handlede med de forkerte eller ikke betalte beskyttelsespenge til de rigtige personer.

Selv afviser 3F naturligvis at have gjort noget galt – deres ræsonnement er, at de har forhindret Danmark i at blive et lavtlønsland med en mindsteløn på 40-50 kroner. Dette argument er blevet debatteret heftigt af især liberale politikere, der har beskyldt 3F for at være en ”dinosaur” – at være ude af trit med tiden.

Tilbage står nu blot fortællingen om Vejlegaarden og 3F – eller blot 3F, da Vejlegaarden og Amin Skov som positiv bidrager til det danske samfund i form af skatter, afgifter og arbejdspladser nu er en skrøne blot efter den opslidende konflikt med Danmarks største fagforbund.

Det er ikke nemt at være iværksætter i Danmark. Lav forretning med de forkerte og det kan komme til at gøre ondt, når du ikke kan indrykke annoncer eller få hentet dit skrald.

Er den danske model truet – eller har den reelt spillet fallit ved at lade en ivrig iværksætter gå konkurs?

 

Dagens aktier

Vejret

Aarhus
Overcast Clouds
2
3º - 1º
90%
7.61 km/h
3.75
1.76
lør
3.99
3.36
søn
3.37
2
man